Location

Portola Valley

Square Footage

4000

Design Start

May 2013

Completion Date

March 2014

Building Type

Cold Shell

Contractor

McLarney Construction

Tenaya Capital

Reception

Tenaya Capital

THE CHALLENGE

Provide a new “lodge-like” interior from an existing 1960’s wood-constructed medical office building that captures the essence of Yosemite. Creating natural light throughout the work space and ensuring privacy for meeting rooms were of utmost importance to the client.

THE SOLUTION

By removing the existing low ceiling throughout, we created an elevated volume of space and installed a central skylight to brighten the interior. We sourced timbers from a former railroad trestle bridge to encase existing structural columns and beams that provided the foundation of the “lodge.” Reclaimed claro walnut and hammered steel were used to fabricate custom conference tables and the reception desk for a natural-feeling environment. Modern workstations with adjustable height surfaces provide open collaboration amongst colleagues.

Combined efforts of the project team – architect, structural engineer, contractor, client, furniture dealer – were critical to solving unknown field conditions and maintaining a compressed project schedule. The repurposing of the trestles from the past into current building elements are a subtle reference to the hard work of a past era and a reminder of the opportunities that await Tenaya Capital.

Photography by John Sutton
Conference RoomReceptionShowerCollaboration AreaOpen OfficeReception